Тинейджъри оцеляха след 50 дни в лодка в Тихия океан
Тинейджъри оцеляха след 50 дни в лодка в Тихия океан / www.sxc.hu

Като чудо беше определено спасяването на трима тинейджъри от тихоокеанския остров Токелау, които оцеляха след 50 дни в океана, съобщава АФП.

Момчетата, които пиели дъждовна и морска вода, за да оцелеят, не биха оцелели много по-дълго, обяви Таи Фредриксен, първият от екипажа на новозеландския кораб за улов на риба тон San Nikunau, открил тримата.

"Това е чудо, това е чудо", повтаряше Тану Фило, баща на един от младежите, 15-годишният Фило Фило пред Радио Нова Зеландия от Токелау, след като научи новината за намирането на момчетата край бреговете на Фиджи, на 1420 км от острова им. "Цялото село е толкова развълнувано и плачеше, и пееше песни, и се прегръщаха един друг на пътя. Всеки крещеше и викаше заради добрата новина", добави той.

Фило Фило и приятелите му Самуел Перес, на 15 години, и Едуард Насау, 14-годишен, изчезнали в малка алуминиева лодка в началото на октомври. Предполагало се, че са загинали след неуспешно издирване от военновъздушните сили на Нова Зеландия.

500-те жители на острова участвали във възпоменателни служби в памет на тримата щастливци. Младежите имали на борда само няколко кокосови орехи, но не и вода, допълва БГНЕС.

Въпреки дългия престой в океана, здравословното състояние на момчетата се оценява като добро.