Тим Бъртън
Тим Бъртън / Getty Images
На 3 септември иновативният кинорежисьор, който направи дебюта си през 1985 г. с „Голямото приключение на Пий-Уий“, беше удостоен със своя собствена звезда на алеята на славата.

Тим Бъртън
Getty Images

Един от режисьорите в Холивуд с най-голямо въображение, който представи на големия екран герои като Едуард Ножиците и Бийтълджус, беше признат на церемония на Холивуд булевард 6600 пред Hollywood Toys & Costumes. Актьорите Уинона Райдър и Майкъл Кийтън говориха при откриването на звездата в категорията „Филми“.

Тим Бъртън
Getty Images

„Когато се запознах с теб, бях странно дете. Ти правиш това да си странно момиче не просто ОК, но нещо, което да отпразнуваш и дори нещо готино. Да работиш с Тим е сякаш да бъдеш поканен да се скиташ през сърцето и въображението му“, заяви Райдър.

Роден в Бърбанк, сред филмите на Бъртън са „Голямото приключение на Пий“, режисьорският му дебют през 1985 г., „Бийтълджус“ (1988), „Батман“ (1989), „Батман се завръща“ (1992), култовият „Кошмарът преди Коледа“ (1993), „Булката труп“ (2005), „Франкенуини“ (2012), „Едуард Ножиците“ (1990) и много други.

„Благодаря ви много. Това е много специално за мен. Като дете идвах тук от Бърбанк с автобус – без възрастни. Всъщност бях достатъчно малък да смятам, че тези неща (звездите) са всъщност надгробни камъни, когато за първи път дойдох тук“, каза Бъртън през тълпата, събрала се в топлия и слънчев ден в Холивуд.

Бъртън е израснал в долината Сан Фернандо, където майка му е собственик на магазин за подаръци с котешка тематика, а баща му работи в отдел „Паркове и отдих“ в Бърбанк. Той е рисувал анимации и е обичал да гледа филми на ужасите на Винсънт Прайс. В девети клас една от фирмите, занимаващи се със санитарни услуги, включва един от неговите проекти в плакат за борба с боклука.

Тим Бъртън
Getty Images


Младият Бъртън създава късометражни филми в задния си двор, използвайки техники за стоп-моушън анимация или снимане на 8 мм филм без звук. След гимназията той посещава Калифорнийския институт по изкуствата.

90-секунден, нарисуван с молив, анимационен филм, който той прави като студент през 1979 г. „Стъблото на чудовището от целина“, привлича вниманието на Walt Disney Animation Studios, които му предлагат стаж за аниматор. Бъртън режисира първия си късометражен филм през 1982 г., докато работи за Disney, „Винсент“ 6-минутен черно-бял стоп-моушън филм, базиран на стихотворение, написано от него и озвучено от неговия герой на Винсънт Прайс.

Тим Бъртън
Getty Images


Бъртън получи номинация за „Оскар“ заедно с Майк Джонсън през 2006 г. за най-добър анимационен филм за „Булката труп“. През 2013 г. беше номиниран в същата категория за „Франкенуини“.

През 2023 г. той получи номинация за „Еми“ за изключителна режисура в комедийна поредица за епизод на „Уензди“ (Wednesday). Той е един от изпълнителните продуценти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС