„Тилт е българското предложение за Оскар
„Тилт е българското предложение за Оскар / netinfo

Игралният филм TILT на режисьора Виктор Чучков ще представя страната ни в състезанието за Оскар за чуждоезичен филм. Той бе избран с гласуване от Националния съвет за кино измежду седемте най-успешни български филма тази година. TILT ще се бори с продукции от цял свят да влезе в петте номинирани филма в категорията, един от които ще грабне наградата на церемонията през февруари 2012 г.

Това стана ясно в същия ден, в който филмът спечели Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата, в категория кино.

След успешната си кино премиера в България през февруари тази година (200 хиляди зрители), филмът вече обиколи 10 международни кино фестивала, а тепърва му предстоят още 9. Сред тях са Санта Барбара, Гьютеборг, Монреал, Сингапур, Рейнданс (Лондон), Уудсток. TILT се приема изключително добре в САЩ, където е селектиран за 5 фестивала. Сред тях беше и фестивалът в Сиатъл, най-големият като мащаб в Щатите, където филмът застана на второ място в зрителския вот сред 450 продукции от цял свят.

"Ще направим всичко възможно и няма да пестим средства и усилия да промотираме TILT като българското предложение за Оскар. Още следващата седмица започваме работа с опитен консултант и PR, които ще ни помагат с кампанията в Щатите," каза Борислав Чучков, продуцент на филма.

TILT e ко-продукция на Чучков брадърс, Българска национална телевизия и немската компания Остлихт филмпродукцион, с подкрепата на Национален филмов център, немският фонд МДМ, Програма "Култура", на Столична община, програма МЕДИА на Европейския съюз и Евроимаж.