TF1 ще съди сайта за видеообмен YouTube
TF1 ще съди сайта за видеообмен YouTube / netinfo

Най-големият френски телевизионен канал TF1 подаде жалба срещу сайта за видеообмен YouTube, като поиска обезщетение от 100 млн. евро, съобщи икономическият всекидневник "Еко".

Телевизията отказа да коментира информацията. Интернет сайтът lepoint.fr още през декември съобщи, че TF1 ще внесе иск срещу сайтовете за видеообмен Dailymotion и YouTube за неспазване на авторските права и небрежност в борбата срещу пиратството. Според говорител на YouTube, цитиран от lesechos.fr, искът е получен преди няколко дни в Калифорния, но делото ще се гледа пред висока инстанция в Париж.

YouTube, който е филиал на един от най-използваните портали Google, с повече от 60 млн. посетители дневно съхранява милиони видеоклипове, изпратени от потребители на интернет, много от които съдържат части от предавания или филми. Досега и други медии са се обръщали към правосъдието срещу него, включително компанията Viacom, която притежава MTV, Comedy Central и филмовите студия "Парамаунт" и която поиска изтеглянето на 10 000 клипа и обезщетение от 1 млрд. долара. През миналия октомври сайтът инсталира софтуер, който блокира пиратски части от филми или емисии.