Тери Пратчет се бори с Алцхаймер
Тери Пратчет се бори с Алцхаймер / БГНЕС

Писателят Тери Пратчет ще връчи петиция на британския премиер Гордън Браун, в която се настоява да бъдат отделени повече средства за изследванията върху болестта на Алцхаймер. Шестдесетгодишният Пратчет миналата година оповести, че е болен от рядка форма на Алцхаймер, макар и в съвсем ранен стадий. „Настоявам правителството да разшири субсидирането на изследванията върху заболяванията, свързани с деменция, сред които е и болестта на Алцхаймер“, заяви писателят, придобил световна известно с историите си за Света на Диска.

"Ако не ме чуят като говоря, ще крещя. Трябва да се направи нещо, докато още не е късно", казва Пратчет. Досега петицията е подписана от 20 000 души.

„Ако до 5 г. учените открият лек, ще можем да намалим наполовина броя на хората, които умират от деменция“, казва изпълнителният директор на Тръста за изследване на Алцхаймер Ребека Ууд. Само във Великобритания болните от Алцхаймер са 700 000, което струва на британската икономика главозамайващата цифра от 17 млрд. паунда годишно, отбелязва БГНЕС.