Температурни рекорди в Гърция
Температурни рекорди в Гърция / netinfo

Топлото пролетно време се смята за естествено в Гърция. Но “нормалната” според мерките на метеоролозите пролет включва и студове, и дъждове, и сняг в планинските райони.

Установилото се в последните няколко дни топло, почти горещо време радва жителите на страната, но учените бият тревога. Според тях глобалното повишение на температурите е засегнало Гърция в пълна степен. Атинската обсерватория, която също се занимава с метеорологични изследвания, съобщи, че температурата на въздуха в гръцката столица е достигнала 22 градуса по Целзий, съобщиха от БГНЕС.

Това е изравнен рекорд за времето, в което се правят измервания. На същата дата през 2002 г. бе измерена аналогична температура. Според прогнозите на учените от обсерваторията до края на века средногодишната температура на територията на страната ще се повиши с 8 градуса, а количеството на валежите ще намалее с 20-25%. Това може да доведе до истинска катастрофа.

Горещите периоди ще се увеличат значително, което ще се отрази неблагоприятно на гръцкото селско стопанство. Извънредното прегряване заплашва много видове животни и поставя допълнителни проблеми пред здравето на хората.