Температурни рекорди в Белгия
Температурни рекорди в Белгия / снимка: БГНЕС

Времето в Белгия регистрира температурни рекорди. В два последователни дни, събота и неделя, Кралският метеорологичен институт в брюкселския квартал Юкл отчете в следобедните часове температури от 16,8 градуса по Целзий, съобщи белгийската телевизия ЕрТе Ел в централните си вечерни новини. Така с 1,3 градуса бе надминат рекордът за висока температура през тези февруарски дни, регистриран през 1912 година, сочи статистиката на института.

Необичайно топло за февруари бе през двата дни в края на седмицата в цяла Белгия, включително в белгийската част на Ардените, където температурите достигнаха 13 - 14 градуса. Ардените не е висока планина, най-високата й част в Белгия не надхвърля 900 метра над морското равнище, но въпреки това климатът там е чувствително по-хладен през цялата година.

Покрай топлото време морските курорти на Белгия се изпълниха с туристи. В хотелите в Остенде, Бланкерберге и Кноке празни места нямаше, пълни бяха и много от даваните под наем квартири.

Закопнели за слънце, доста туристи, най-вече младежи, даже се изкъпаха за кратко в морето, въпреки че температурата на водата не надхвърляше 5-6 градуса. Прогнозите са хубавото време да се задържи още два дни. Спадане на температурите с около десетина градуса се прогнозира след сряда.