Тейлър Суифт
Тейлър Суифт / Getty Images
Американската попзвезда Тейлър Суифт, която разтърси музикалната индустрия с феноменално успешно турне, беше обявена за личност на годината за 2023 г. от списание Тайм. Тя победи 8 други кандидати, сред които холивудските стачкуващи, Си Дзинпин, Сам Олтман, прокурорите на Тръмп, Барби, Владимир Путин, крал Чарлз III и Джером Пауъл.
 
"Голяма част от това, което Тейлър Суифт е постигнала през 2023 г., е неизмеримо. Тя се ангажира да придаде стойност на мечтите, чувствата и преживяванията на хората, особено на жените, които се чувстваха пренебрегнати и рутинно подценявани", заяви главният редактор на списанието Сам Джейкъбс.

Постиженията на Суифт като артист - в културно, критическо и търговско отношение - са толкова многобройни, че изброяването им изглежда почти ненужно, пише "Тайм".

Като поп звезда Тейлър Суифт е в рядка компания, редом с Елвис Пресли, Майкъл Джексън и Мадона; като автор на песни е сравнявана с Боб Дилън, Пол Маккартни и Джони Мичъл. Като бизнес дама е изградила империя, чиято стойност според някои оценки надхвърля 1 милиард долара.

И като знаменитост - която поради факта, че е жена, е внимателно наблюдавана за всичко - от това с кого се среща до какво се облича - тя отдавна се радва на постоянно внимание и знае как да го използва.

Говори се, че нейното грандиозно турне с ретроспекция на кариерата, представящо нейните творчески "епохи", което тази година изнесе 66 концерта в Северна и Южна Америка, ще се превърне в най-голямото за всички времена и първото, което ще донесе приходи от над един милиард долара; анализаторите говорят за "Ефектът на Тейлър", а политици от Тайланд, Унгария и Чили я молят да дойде в техните страни.

„Градове, стадиони и улици бяха преименувани на нейно име. Всеки път, когато тя идваше на ново място, настъпваше мини икономически бум, тъй като хотелите и ресторантите се радваха на голям брой посетители“, пише Тайм.

При пускането на филма за концерта си Суифт заобиколи студиата и разпространителите, като вместо това сключи необичаен договор с AMC, благодарение на който веригата кина получи най-високите продажби на билети за един ден в историята си.

На нея са посветени поне 10 урока в колежа, включително един в Харвард; професор Стефани Бърт каза, че планира да сравни творчеството на Суифт с това на поета Уилям Уърдсуърт.

Със Суифт се случва нещо необичайно, без съвременен прецедент. Тя използва най-ефикасното средство - поп песните, за да разкаже историята си. Но с течение на времето тя използва силата на медиите, както традиционните, така и новите, за да създаде нещо напълно уникално - свят на разкази, в който музиката ѝ е само една част от интерактивна, променяща се история. Суифт е архитектът и героят на тази история, главният герой и разказвачът. 2023г. е годината, в която тя усъвършенства занаята си - не само с музиката си, но и в позицията си на майстор разказвач на съвременната епоха.

"Това е най-гордото и най-щастливото чувство, което някога съм изпитвала, както и най-свободното и изпълнено с творчество време, което някога съм имала", отбеляза Суифт.

Когато турнето "Eras" стартира в Глендейл, Аризона, Суифт генерира повече приходи, отколкото Супербоул 2023, който се проведе на същия стадион. Феновете дойдоха от цялата страна, отсядаха в хотели, хранеха се навън и харчеха за всичко - от потници до лимитирани винили, като според съобщенията средният посетител на Eras е похарчил близо 1300 долара.

Суифт смята, че разходите и усилията, положени от феновете, трябва да бъдат възстановени: "Те трябваше да се потрудят наистина много, за да се сдобият с билети", сподели тя. "Исках да изиграя концерт, който да е по-дълъг, отколкото те някога са си мислили, че ще бъде, защото това ме кара да се чувствам добре, когато напускам стадиона."

 
"Ефектът на Тейлър" е забелязан на най-високите нива в правителството.

"Когато Федералният резерв те спомене като причина за икономическия растеж, това означава нещо наистина значително", заяви Ед Тирякян, професор по финанси в университета Дюк.
БГНЕС