Те са талантливи актьори, но останаха без Оскар
Те са талантливи актьори, но останаха без Оскар / снимка: Reuters

Те са толкова талантливи, имат значителен принос към филмовата индустрия, а никога не са получавали престижната статуетка. Но пък се радват на любовта на публиката. Ето и някои от най-добрите актьори, които никога не са били отличавани с Оскар:

Брад Пит е номиниран за наградата Оскар четири пъти - за най-добра главна роля в „Кешбол", най-добър филм за „Кешбол" (дели номинацията с Майкъл Де Лука и Рашел Хоровиц), най-добра главна роля за „Любопитният случай на Бенджамин Бътън", най-добра поддържаща роля в „12 маймуни".

Джони Деп е номиниран три пъти за Оскар за най-добра главна роля във филмите „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт", "Да откриеш Невърланд", „Карибски пирати: Проклятието на Черната перла.

Един от най-големите чаровници на Холивуд Брус Уилис също никога не е получавал престижното отличие. Но пък може да се похвали с един Златен глобус (за „Съдружници по неволя") и две статуетки Еми ( за участието му като гост звезда в „Приятели" и отново за „Съдружници по неволя").

Джулиан Мур има четири номинации за Оскар - за най-добра главна роля в „Далеч от рая", „Краят на аферата", „Буги Нощи"; за най-добра поддържаща роля в „Часовете".

Покойният Ричард Бъртън е номиниран за Оскар цели седем пъти - за най-добра главна роля в „Еквус", „Ан от хиляда дни", „Кой се страхува от Вирджиния Улф?", „Шпионинът, който дойде от студа", „Бекет", „The Robe"; за най-добра поддържаща роля в „Моята братовчедка Рейчъл".

Леонардо Ди Каприо има три номинации за Оскар в кариерата си - две за главна мъжка роля (в „Кървав диамант" и "Авиаторът") и една за поддържаща мъжка роля в „Защо тъгува Гилбърт Грейп". За "Авиаторът" Лео беше отличен със Златен глобус.

И Том Круз може да се похвали с три номинации за Оскар - за „Магнолия", „Джери Магуайър" и „Роден на 4 юли". Актьорът има две статуетки Златен глобус - за поддържаща роля в „Магнолия" и за главна роля в „Джери Магуайър".

Робърт Дауни Джуниър засега има две номинации за най-престижните кино награди - за поддържаща роля в „Тропическа буря" и главна роля в "Чаплин".За изпълнението си в „Чаплин" актьорът си тръгна със статуетка от наградите БАФТА. Има и две награди Златен глобус - за „Шерлок Холмс" и „Али Макбийл".

Хелена Бонъм Картър има две номинации за Оскар - за най-добра поддържаща роля в „Речта на краля" и за най-добра главна роля за "Крилата на гълъба". Актрисата признава, че е използвала поражението си в церемониите по раздаване на наградите Оскар, за да обясни на децата си, че победата не е най-важна в живота.

Холивудският ветеран Самюел Джаксън има една номинация за Оскар в кариерата си - за поддържаща роля в „Криминале", за която е отличен на други престижни награди - БАФТА. Има и една номинация за Еми и три за Златен глобус.

Прекрасната Ума Търман изненадващо също никога не е била отличавана с Оскар, въпреки че през 1995 година за малко да прибере престижната статуетка за ролята си в „Криминале". Красавицата все пак има утешителна награда - Златен глобус за ролята си в драмата „Истерична слепота".

Камерън Диас, която има роли в няколко дузини филми, никога не е била номинирана за Оскар. За сметка на това има четири номинации за Златен глобус. По повод на престижните награди на Академията актрисата често казва, че за Оскар „трябва да положиш много усилия".

Дженифър Анистън също никога не е била номинирана за Оскар. За сметка на това актрисата, която придоби световна слава с ролята на Рейчъл в телевизионния сериал "Приятели", е носителка на няколко награди Еми и Златен глобус.

И Скарлет Йохнасон никога не е имала номинация за Оскар. Но пък си има четири номинации за Златен глобус - за „Мач Пойнт", „Любовна песен за Боби Лонг", „Изгубени в превода" и „Момичето с перлената обица".

Деми Мур също се утешава с номинации за Златен глобус (за „Ако стените можеха да говорят" и „Призрак") и Еми (за „Ако стените можеха да говорят").

Още една холивудска красавица е в очакване на голямото признание - Джесика Алба засега има само една номинация за Златен глобус. Номинирана е през 2001 година за ролята си във фантастичния сериал „Ангел на мрака".

Ирландският актьор Пиърс Броснан придоби популярност с ролята си на Джеймс Бонд, но той също няма статуетка от престижните награди. За сметка на това има две номинации за Златен глобус.

Сара Джесика Паркър има четири награди Златен глобус - три за ролята й на Кари Брадшоу в „Сексът и градът" и една за изпълнението й в „Камъкът на раздора", но явно не е готова за Оскар.

Антонио Бандерас, който стана първият испански актьор, номиниран за Златен глобус (има цели три номинации), също още не се е добрал до заветния Оскар.

Едва ли има изненадани, че лошото момче на Холивуд Чарли Шийн никога не е бил номиниран за Оскар. Но пък и никой не се съмнява в таланта на актьора, който има един Златен глобус (за „Шеметен град"), две номинации за Златен глобус за „Двама мъже и половина" и четири номинации за Еми отново за ролята на чичо Чарли.