Тази вечер е концертът на „Левъл 42” в София
Тази вечер е концертът на „Левъл 42” в София / netinfo

Тази вечер е големият концерт в зала 1 на Националния дворец на културата в София на легендата на британската сцена – групата „Левъл 42”.

Часове преди концерта вокалът Марк Кинг заяви, че най-характерното за групата е, че през цялото си творчество те са се опитвали да бъдат различни. Ние не сме нито фънк, нито джаз, ние използваме всичко и това е уникалното, каза той. Кинг допълни, че в началото на 70-те години, когато четиримата от групата се събират, свирят за удоволствие и това, което чувстват. По това време те се възхищават на легенди като Стиви Уондър. Един от най-големите им хотиве "Любовта среща любовта" ги определя като фънк група, но Марк Кинг каза, че това е било основно заради продуцента и след дълго време те успяват да излязат от това определение и да се наложат като различната група.

Другият вокал от групата Майк Линдъп също каза, че в Америка хората не са приемали те да бъдат по-различните. Ние наистина сме уникална формация, каза той.

Поради липсата на достатъчно средства при появата на клиповете те са се опитвали с това, с което разполагат, да създават по-различна продукция.

Днешният концерт в София е последният от турнето им, което се провежда 12 години след последните им изяви.

Това е прекрасно – да сме отново заедно, да имаш до себе си Майк Линдъп, който е все така велик, каза Марк Кинг.

Създадена през 1980 г., „Левъл 42” бързо става изключително популярна с концертите си, филмовата музика, сантименталните си балади и фънк-джаз звученето на пиесите си.

Лидер на групата е невероятният басист и певец Марк Кинг. Групата прави революция на съвременната британска фънк сцена. В нея свирят звезди като барабаниста Гари Хъсбънт и китариста Алън Холдсуърд. Музикантите са заедно повече от четвърт век и имат десетки хитове като “Lessons In Love”, “Running In the Family”, “Tracie”, които са достигнали първи места в световните класации.