Тату заплашени от съд?
Тату заплашени от съд? / netinfo

Последният диск на групата “Тату”, който излезе на пазара миналата година, се оказа в центъра на скандал.

Популярният дует е заплашен от съдебно преследване. Омбудсманът на република Коми Леонид Вакуев изпрати молба до главния прокурор на Москва Юрий Сьомин да предприеме мерки по отношение на “Тату”, като ги обвинява в обида на инвалидите. По думите на Вокуев към него са се обърнали хора в неравностойно положение от Сиктивкар, които са възмутени от текста на корицата на диска и в първата песен на новия албум на дуета “Хора-инвалиди”.

На корицата пише: “Хората-инвалиди не знаят какво означава да бъдеш човек. Те са фалшификат, основан на човекоподобен калъп, те не живеят, а съществуват”. Омбудсманът смята, че “просто не трябва да бъдат оставени безнаказани тези изявления, засягащи честта и достойнството на инвалидите".

По думите на Вокуев “Тату” “могат да бъдат привлечени към наказателна отговорност, ако текстът се разглежда като клевета и противоречие на член 21 от руската Конституция за унижаване на достойнството на личността.

В ефира на програмата “Утро с Би Би Си" солистката на групата Лена Катина каза, че просто неправилно са ги разбрали. Тя обясни, че авторите на текста са имали предвид не хората в неравностойно палажение, а “моралните изроди”, онези, които са лишени от душевност и човешки чувства.