/ iStock/Getty Images
В храм в Банкок десетки тайландци от всички провинции на кралството покриват със златни листа статуята на Я Нак, най-известната скулптура в страната, за да избегнат военна служба, пише Франс прес.

Всяка година през април армията свиква под знамената 100 000 военнослужещи на възраст над 21 години. 40 процента от тях са доброволци, но за останалите военното ведомство организира лотария. В нея повечето от участниците силно се надяват да изтеглят черен билет, който ги освобождава от военна служба, която може да трае до две години.

Според легендите войните в Теракотената армия в Китай са истински хора
Тези с по-малко късмет ще бъдат мобилизирани в южната част на страната, където мюсюлманските бунтове от 2004 година насам взеха 7000 жертви. А военните са едни от предпочитаните цели на бунтовниците.

За тези тайландци, които искат да избегнат подобна участ, единственото спасение е да обсипят с дарове Я Нак - Баба Нак, в храма Ват Махабут в Банкок. Според легендата Баба Нак умряла при раждане, докато съпругът ѝ участвал във война.

Нейната златна статуя я изобразява седнала с кръстосани крака и с бебе в ръце. Фигурата е отрупана с дарове и цветя. Поверието гласи, че когато се поднесат дарове на Я Нак, тя ще ги отърве от военната служба. Други посетители, които благодарение на нея са избегнали свикването под знамената, също й изразяват своята благодарност с подобаващи ритуали.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА