Тадж Махал може да рухне до пет години
Тадж Махал може да рухне до пет години / снимка: sxc.hu

Мавзолеят Тадж Махал в Индия може да рухне до пет години, ако не бъдат взети спешни мерки за укрепване на основите му, предупредиха активисти.

Мраморният мавзолей с 358-годишна история е най-популярната туристическа атракция в Индия, привличаща 4 милиона посетители на година в северния град Агра. Но реката, която е от ключово значение за оцеляването му, е пострадала от замърсяването, индустриалната дейност и обезлесяването.

Според активистите основите на зданието са започнали да се рушат. На някои места в гробницата миналата година се появиха пукнатини, а четирите минарета, които заобикалят монумента, са започнали да се накланят.

Тадж Махал е построен от монголския император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал, която починала при раждането. Романтичният му вид е привличал кино звезди и кралски особи, включително принцеса Даяна, която позира пред сградата след края на брака й с принц Чарлз, пише БГНЕС.

Група активисти, състояща се от историци, еколози и политици, алармира, че времето на мавзолея изтича и че се очертава криза. „Ако кризата не бъде предотвратена своевременно, Тадж Махал ще рухне след две до пет години. Архитектурното чудо на света губи блясъка си и ако това продължи, минаретата може също да рухнат, тъй като дървените основи под стените гният заради липсата на вода. През последните три десетилетия никой не е получил разрешение да види основите. Ако всичко е наред, какво има да крият”, пита се Рамшанкар Катхериа, депутат от местния парламент на Агра, оглавил кампанията.

„Тадж Махал се намира точно на ръба на река Ямуна, която сега е пресъхнала. Това не е било предвидено при построяването му. Реката е съставна част от архитектурния му план и ако тя загине, Тадж не може да оцелее”, обясни историкът проф. Рам Нат.