Създателят на Уикипедия идва в България
Създателят на Уикипедия идва в България / снимка: БГНЕС /

Създателят на най-голямата интернет енциклопедия в света "Уикипедия", 32-годишният Джими Уейлс, пристига в България, за да открие фестивала "Медиамикс 2009" в Албена на 4 юни, съобщиха организаторите. "Уикипедия" има над 10 милиона статии по цял свят на над 250 езика и се поддържа от нейните потребители на свободен и интерактивен принцип. 

"Представете си един свят, в който всеки един човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Това е, което правим ние", така се обръща Уейлс към читателите си на официалния си сайт.

Българските интернет почитатели ще могат да го чуят и на живо на 6 юни в столичния Модерен театър. Неговата уеб-енциклопедия се превърна в последните години в лидер на виртуалното пространство, измествайки наскоро "Енкарта" на "Майкрософт". Като се основава на философските идеи на обективизма и свободното общество, където информацията може да достигне до всички, Уейлс създава "Уикипедия" на 1 март 2002 година. 

Виртуалният специалист е един от 25-те най-влиятелни личности на планетата, според списание "Форбс", а според списание "Тайм" е един от стоте най-влиятелни хора на планетата.