Създадоха първото противозачатъчно за мъже
Създадоха първото противозачатъчно за мъже / снимка: sxc.hu

Учени създадоха първия в света мъжки еквивалент на противозачатъчното хапче, след като до този момент всички опити за разработването му се провалиха.

Израелски учени обаче успели да създадат медикамента, който деактивира сперматозоидите преди да достигнат до матката. Хапчето трябва да се приема само веднъж на три месеца. То може да бъде пуснато в продажба до три години, съобщиха учените. Те разработили таблетка, която отстранява жизнено важен протеин в спермата, необходим за зачеването. Така че, когато сперматозоидите достигнат до матката, те не могат да оплодят яйцеклетката, пише БГНЕС. Изследователите са убедени, че са създали хапче, което е 100% ефективно за предотвратяване на бременност.

То има дълготрайно действие и не притежава странични ефекти, от каквито се оплакват жените, приемащи противозачатъчни. Голямата тревога на дамите е дали партньорите им няма да забравят да вземат хапчето. Израелските учени обаче намерили решение на проблема - новият медикамент може да се приема или веднъж в месеца, или веднъж на всеки три месеца.