Създадоха най-лютата водка в света
Създадоха най-лютата водка в света / снимка: Impact Press Group

Авантюристично настроените почитатели на водката могат да прибавят малко пикантност в живота си, след като компания създаде най-лютата водка в света.

Със своите 250 000 сковила (скалата за измерване на лютивостта на водката) новата Naga Chilli Vodka е толкова люта, че върви със специално предупреждение за здравето. Тя е пусната в продажба само няколко месеца след като компанията представи друга водка от 100 000 сковила.

Новата версия обаче е 2,5 пъти по-люта от предишната. Лютата чушка, използвана за създаването на водката, е Naga Jolokia, за която се смята, че е една от най-лютите в света и стои много по-високо в скалата Сковил от повечето лютиви спрейове, използвани от силите на реда за разпръсване на демонстрации.

Всяка единица в скалата Сковил показва колко пъти лютата чушка трябва да бъде разредена във вода, равна на собствената й маса, така че лютивината й да стане едва доловима, предава БГНЕС. Новата най-люта водка е получена чрез ферментацията на литри водка с 18 кг люти чушки.

Получената смес се оставя да престои няколко седмици. След като водката придобие тъмно карамелен цвят, течността е готова и водката може да бъде бутилирана.