Сърбите били на Балканите преди Христа
Сърбите били на Балканите преди Христа / BGNES

Сръбската автохтонна историческа школа казва, че днес всичко щеше да бъде по-различно, включително и с Косово, ако се бяхме придържали към действителните исторически истини, че сърбите са на Балканите отпреди Христа и че на албанците им е дадено само да гледат овци на три планини.

Това се казва в материал, публикуван в сръбското издание “Време” по повод представянето във Валево на издадената от Сръбската академия на науката и изкуството /САНУ/ книга “Албанците фалшиви илири”. Скромен плакат, по-скромен не може и да бъде, съобщава, че, изследвайки най-древната история на сърбите в рамките на проучването на сърбистиката, дружеството “Сербона” организира промоция на книгата “Албанците фалшиви илири”, издадена от САНУ.

Радоица Радошевич, пенсиониран юрист, работил в полицията, който сега се занимава със сръбския въпрос, казва, че сърбите са отпреди Христа, че няма град в Европа, който да няма сръбски корени. Според него сърбистиката трябва да обхваща археологията, историята, сръбския език и литературата преди Христа, след това сръбската география, защото в Европа няма град, който да няма сръбски корени, няма държава, която да няма сръбски топоними, дори в Северна Африка, в Азия, до Сибир. Тук идват и сръбското изкуство, скулптурата, след това географията, религията, защото основните корени на християните са възникнали сред сръбския народ, там където има сърби, там е истинското християнство, католиците нямат нищо общо с християнството и то още от І век, казва той.

Думата получава един от авторите на книгата магистър Драгомир Антич. Според него изводът е, че албанците не са илири, те са от Кавказ, за първи път идват на Балканите пред ХІ век, а сърбите не са пришълци, те са автохтонни, чак до ХІХ век под илири се имат предвид сърбите. Той като физик, който се занимава с история, представя резултатите от изследване на физическите възможности за протичане на историческите процеси.

Той доказал, че не е имало Велико преселение на народите от V в. До VІІ в., защото това физически не било възможно, пише изданието. “Време” по-нататък продължава картинно да преразказва оживената дискусия, в която между другото станало дума, че и Наполеон е сърбин и това било доказано от учен. /БГНЕС/