Съпругата на Павароти съди негови приятели за клевета
Съпругата на Павароти съди негови приятели за клевета / снимка: ProntoSofia

Вдовицата на Лучано Павароти - Николета Мантовани - иска да бъде обезщетена с 30 милиона евро за моралните щети, нанесени й от думите на приятели на тенора след смъртта му.

Адвокатите на Николета депозираха искане с тази цел в Съда на Модена и в този на Болоня, съобщи италианската преса.

По 15 милиона евро иска вдовицата на Павароти от Франка Корфини Страта, съпруга на диетолога на Павароти и от Лидия Ла Марка, жена на диригента на тенора и приживе негов близък приятел.

Според Николета тя е понесла многобройни морални щети заради разразилите се полемики след изказванията на двете жени по неин адрес пред италианските медии.

Дни след смъртта на тенора двама от най-близките приятели на Лучано Павароти разказаха пред вестник „Стампа“, цитиран от ProntoSofia, че той е искал да се раздели със съпругата си Николета.

„Беше 16 август. Отидохме да видим Лучано в Поликлиниката на Модена“, споделиха гинеколожката Лидия Ла Марка и съпругът й Леоне Маджиера - музикантът, с когото Павароти е пял на над 1000 концерта по време на кариерата си.

„В стаята бяхме ние, детето ни Елоиза, Николета и дъщеря й Аличе. В един момент Лучано помоли всички да излязат, от което Николета пребледня.

Лучано беше измъчен, но с бистър ум. Той се изля пред нас като дете:

„Страшно съм зле, през последните години Николета ме тормози, изолира ме. Приятелите ми вече не идват да ме виждат. Говори зле за дъщерите ми, заобикаля ме с хора, които не ми харесват.

Отдалечи от мен асистента ми Тино и жена му Вероника, които за мен бяха като деца. (Вероника е тази, която облече и гримира за погребението покойния Павароти - бел.ред.)

„Николета мисли само за пари. Пристига все с разни документи за подпис. Заплашва ме, че няма да ми води Аличе, устройва ми сцени. Знаеш ли, Лидия, как ще свърши всичко това? Или ще се прострелям в главата, или ще се разделя с нея.

Тези неща можеш да ги разкажеш след погребението ми. Моля те, сега не казвай нищо на Николета, иначе ще ми отмъсти“, казал още Павароти.

Според Лидия Ла Марка той избрал двамата за изповедта си, защото те са били сред най-интимните му приятели.

„Спомням си как преди години в Лондон се срещнаха Адуа (бившата съпруга на Павароти) и Николета. Бяха в същия хотел. В два през нощта Лучано ми се обади и ми каза: „Моля те, иди ти, че тези двете ще се убият“, допълни пред „Стампа“ Лидия Ла Марка.