Съпругата на китайски дисидент съди Yahoo!
Съпругата на китайски дисидент съди Yahoo! / netinfo

Съпругата на Ванг Ксианонинг, който излежава присъда в китайски затвор, е пътувала до Съединените щати, за да съди Интернет гиганта Yahoo за неговата роля в улесняване на разследването на вината на мъжа й.

Ванг Ксианонинг бе осъден на 10 г. затвор през 2003 г. за това, че е публикувал в Интернет статии, за които Пекин твърди, че представляват подривни материали и антиправителствена пропаганда.

Неговата жена, Ю Линг, летя до Щатите миналата седмица с едничката цел да съди Yahoo за щети и да накара ръководството на сайта да се извини за действията на своето поделение в Хонг Конг, пише БГНЕС. То е предало на китайските разследващи органи информация за регистрацията на съпруга й в услугата за електронна поща. По този начин е улеснило разкриването на самоличността на съпруга й.

Линг е дала интервю на радиостанцията на американското правителство Voice of America, което ще бъде излъчено в Китай посредством далекоизточния му филиал. Организации, които се борят за защита на човешките права, като парижката „Репортери без граници”, непрекъснато критикуват Yahoo за предоставяне на информация, което е довело до съдебно преследване и изпращане в затвора на няколко китайски кибер дисиденти.

Ванг е един от 50-те човека, които излежават присъдите си в китайски затвори за това, че са изразили своето мнение по противоречиви въпроси в глобалната мрежа.