/ NOVA
Сълзите на птиците и влечугите приличат изненадващо на човешките, макар и да съществуват ключови разлики, съобщи ЮПИ, позовавайки се на бразилски учени.

Резултатите от изследването на учените от федералния университет на Бая в Салвадор, Бразилия, ще помогнат да бъдат разработени нови офталмологични лечения както за хора, така и за животни.

Макар и птиците и влечугите да имат различни структури, произвеждащи сълзите, някои компоненти на тези флуиди - електролити, са в концентрация като при хората. Кристалните структури обаче са организирани различно, което гарантира доброто състояние на очите в различна среда.

Учените са работили със сълзи от ари, ястреби, бухали, папагали, костенурки, каймани, морски костенурки. Анализирайки химическият им състав, са открили нива на електролити, като натрий и хлор, подобни на човешките. Уреята и протеинът обаче били повече при бухалите и морските костенурки.

Кристализирането след изсъхването на сълзите било различно, особено при морските костенурки, чиито очи трябва да са защитени под вода.
БТА