И тази година музикалните статуетки се раздадоха в Пловдив
Тази година церемонията по раздаване на годишните музикални БГ награди беше по-специална с това, че през 2021-а се отбелязват точно 20 години от създаването на медията и 19 от първото раздаване на статуетките, които са във формата на златни микрофони.  А домакин за трети пореден път бе градът под тепетата - Пловдив.

Зала „Колодрум“ събра изпълнители от различни поколения, а подготовката им за музикалната вечер започна ден по-рано.

Температурата на шоуто се покачи минути преди официалния старт, когато в залата дефилираха секси рокли, елегантни токчета и хоп-хоп стил.

Най-желаните статуетки за „БГ Изпълнителка“ и „БГ Изпълнител“ отидоха съответно при – Поли Генова (която бе и водещ на церемонията заедно с Део) и Тото Н.

Несъмнено една от приятните изненади на вечерта беше DARA, която представи най-новата си песен – ,,Thunder“. Парчето и представянето му на сцената предизвикаха буря от емоции както сред публиката, така и сред колегите на изпълнителката, които оцениха песента и шеметната й изява  заедно с момичетата от балета, като всичко това бе съпроводено с оригинална мултимедия. 

По време на репетицията DARA също впечатли с изявата си
 

Репетиция на Стефан Вълдобрев преди официалната церемония
 

За ефектните стени, облика на сцената и цялата визия на церемонията допринесе и участието на международен екип, с който БГ радио си партнира.

Тази година музикалните награди имаха и една изцяло нова категория - „БГ Комбинация“. В нея попадат всички музикални проекти на артисти, които не се самоопределят като дует, трио или група към момента и са представени през изминалата 2020-а. В тази категория слушателите гласуват за съответната „комбинация“, а не за конкретна песен. Статуетката тук отиде в ръцете на Тото Н и Венелин Венков от Ку-Ку Бенд за тяхното съвместно изпълнение на ,,Заедно‘‘.

Един от емоционалните моменти на вечерта беше изпълнението на песента ,,Приказка‘‘ от Прея и Ерсин Мустафов в памет на Димо от P.I.F. Поли Генова не се сдържа и със сълзи на очите сподели с публиката, че именно Димо е бил първият й близък човек, който преди време е познал, че тя е бременна с първото си дете. В момента певицата очаква втори наследник. Песента прозвуча и за всички останали творци, които изгубихме през изминалата година, а сълзи в очите заблестяха и на голяма част от присъстващите в залата. 

За още един емоционален момент допринесе и изпълнението на Павел и Венци Венц, заедно с момичетата от 4 Magic, в памет на загиналия на връх К2 – Атанас Скатов, като посланието на двамата беше ,,Покорявайте върхове‘‘.

Сред изпълнителите има и каръци. Такъв се оказа Любо Киров. През 2007-а той буквално излетя от сцената, а миналата година скъса менискус по време на репетицията преди концерта. Този път Любо отново липсваше, а обяснението, което водещата Поли Генова даде бе: "Сега всичко е наред, просто той е с нас по един малко по-дистанциран начин", след което пуснаха негово изпълнение на видео стената. Предположенията за неговото отсъствие бяха за спазване на карантина.  

Анита Иванова

Ето и кой какво взе на наградите на БГ радио 2021:

„БГ Изпълнителка“ – Поли Генова

„БГ Изпълнител“ – Тото Н

„БГ Дебют“ – Керана и космонавтите

„БГ Група“ – Б.Т.Р

„БГ Комбинация“ – Слави Трифонов, Тото Н и Ку-Ку Бенд за песента ,,Заедно“

„БГ Дует/Трио/Вокална група“ – СкандаУ

„БГ Текст“ - ,,Очите‘‘ на Миро

„БГ Песен“ - ,,Очите‘‘ на Миро

„БГ Видеоклип“ - ,,Заедно“ на Слави Трифонов, Тото Н и Ку-Ку Бенд, режисьор Валери Милев

„БГ Албум“ - ,,Стъпка напред‘‘ на Михаела Маринова

„БГ Посланик‘‘ - Виктория

„БГ Вдъхновителите“ - Тоника СВ и Стефан Диомов