/ iStock/Getty Images
Близо 300 сребърни монети, за които се смята, че са на повече от 1000 години, бяха открити близо до крепост на викингите в северозападна Дания, съобщи местен музей. Рядката находка, разположена на две места, недалеч едно от друго, беше изровена от младо момиче, което проучваше за метал царевична нива миналата есен.

„Подобно съкровище е много рядко“, каза за АФП Ларс Кристиан Норбах, директор на музея в Северна Ютландия, където артефактите ще бъдат изложени. Сребърните монети са намерени на около осем километра (пет мили) от викингската крепост Fyrkat близо до град Hobro. От надписите им се смята, че датират от 980-те години. Находката включва датски, арабски и германски монети, както и бижута с произход от Шотландия или Ирландия, според археолозите. Норбах каза, че находките са от същия период като крепостта, построена от крал Харалд Блутут, и ще предложат повече представа за историята на викингите. Може да има връзка между съкровището, което викингите са заравяли по време на войни, и крепостта, която е изгоряла през същия период, каза той. Археолозите казаха, че ще продължат разкопките следващата есен след прибиране на реколтата. Те се надяват да открият гробищата и домовете на някогашните собственици на находките.

Викингите вярвали, че заравянето на съкровището им позволява да го намерят отново след смъртта. Артефактите ще бъдат изложени на публичен показ от юли в Историческия музей в Олборг. Момичето, което е направило откритието, трябва да получи финансова компенсация, чийто размер не е оповестен публично.
БГНЕС