„Светът е голям... излиза на екран в Япония в 30 киносалона
„Светът е голям... излиза на екран в Япония в 30 киносалона / снимка: София Филм Фест

Филмът на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е купен за разпространение в Япония, съобщиха продуцентите от „Арт фест". След успеха на прожекциите в Токио и Фукуока, филмът ще излезе на екран в 30 киносалона. Японската компания разпространител SPO Inc. планира да го пусне през пролетта нa 2011 г.

„Особено ни хареса, че „Светът е голям..." обръща внимание на семейните връзки и отношения, които все повече изтъняват в Япония днес, казват японските дистрибутори. „По страхотен начин филмът разказва за отношенията между поколенията, между дядо и внук. Всички теми във филма са изключително интересни. Играта на табла по оригинален начин пресъздава израстването на момчето, промяната в мисленето и представите му за света, както и момента на катарзис в историята", споделят те.    

„Природата, показана във филма, е впечатляваща - главните герои прекосяват много граници и ще поведат на интересно визуално пътешествие японската публика, за която по традиция границата означава море! Щастливи сме, че ще имаме възможност да покажем красивата природа на Европа на японските зрители! Социално-политическият и историческият контекст на историята също представлява интерес - особено за по-запознатите с миналото поколения", коментират още японските разпространители.

Лентата „Светът е голям..." е участвал в 74 фестивала и има 30 международни награди, отбелязва БТА. Най-големият успех на филма е включването му сред 9-те номинирани за чуждоезичен „Оскар".