Световният финансов център в Шанхай отваря врати за посетители
Световният финансов център в Шанхай отваря врати за посетители / netinfo

Най-високата сграда в Китай и третата по височина в света – 492-метровият 101-етажен Световен финансов център в Шанхай – днес отваря врати за посетители, предаде АП. Сградата включва търговски комплекс на по-долните етажи и офиси от 7-я до 77-я етаж. Частта от 79-я до 93-я етаж е предвидена за хотел "Парк Хаят" (Park Hyatt), уточниха миналата година проектантите. На последния етаж се намира най-високата в света обществена платформа за наблюдение - на 472 метра от земята.

Небостъргачът заема 30 000 кв. м от шанхайския бизнес район Пудун и е с обща етажна площ от 377 300 кв.м, от които 226 900 кв.м са офиси. Миналата година китайските държавни медии информираха, че средният наем на офис в кулата ще бъде най-високият в Китай – до 3,3 долара за кв.м на ден.

Компанията "Мори билдинг" (Mori Building), която държи 70 процента от проекта, съобщи, че в момента се обитават 45 процента от сградата, като се очаква до една година те да достигнат 90 процента. Сред наемателите са водещи японски финансови компании като "Сумитумо Мицуи банкинг" и "Мидзухо корпорит банкинг", както и френската банка "БНП Париба" и германската "Комерцбанк".

Строителството на небостъргача започна през 1997 година, но беше временно прекратено заради азиатската финансова криза. Предвиждаше се сградата да бъде най-високата в света, но това не се осъществи, тъй като през юли 2007 година проектът бе изпреварен от небостъргача Бурж Дубай в Обединените арабски емирства. Няколко месеца по-късно дубайската кула стана и най-високата в света свободно стояща конструкция с височина над 548 метра. Бурж Дубай все още се строи, а окончателната височина се пази в тайна. Преди време предприемачът "Емар пропъртис" уточни, че се очаква кулата да достигне най-малко 808 метра височина със 160 етажа.

Преди това най-високата офис сграда в света бе тайванската кула Тайпе 101 (508 метра), припомня АП.