/ iStock/Getty Images
Днес светът празнува Световния ден на усмивката. По традиция той се отбелязва всеки първи петък на октомври.

По този повод нека споменем няколко „усмихнати” факти:

IStock

Бебетата се смеят още в утробата на майката! Усмивката не се учи – тя е вроден рефлекс. Новородените се усмихват предимно насън. Първата съзнателна усмивка се появява около шест седмици след раждането на бебето.

Усмивката е универсална! В цял свят ръкуването, прегръдките и поклоните може да имат различно значение. Но усмивката навсякъде означава едно и също нещо – щастие, положителни мисли и добро настроение.

ThinkStock/Getty Images

Усмивката е заразна! Това не е просто мит. Усмивката наистина е заразна. Изследване на шведски учени показа, че на хората им е трудно да се намръщят, докато гледат усмихнат човек, и в крайна сметка отговарят със същия ведър израз на лицето.

Когато се усмихваме, се отделя ендорфин – хормонът на щастието. Усмивката, дори и неискрената, предизвиква организма да отдели ендорфин, който допринася за доброто настроение и намалява стресът.

iStock/Getty Images

Има 19 вида усмивки – поне според науката. Те варират от обичайната благоприлична усмивка до гръмогласен смях, от който може да ви потекат дори сълзи от очите.

Усмивката се чува. Дори и онази тихата, беззвучна усмивка по време на телефонен разговор се забелязва, тъй като влияе на тона на разговора.

Точно поради тази причина хората, които работят на телефон, са обучени да се усмихват, за да бъде гласът им по-приятен за клиентите.

iStock/Getty Images

Усмивката се вижда отдалече. Проучванията показват, че хората могат да разпознаят усмихнато лице и от 90 метра. По този начин, според теорията на експертите, човек е в състояние да разпознае приятел от неприятел.

Усмивката удължава живота. Хората, които се усмихват, често живеят по-дълго от онези с тъмните и намръщени лица. Това се обяснява със способността на усмивката да стимулира имунната система посредством увеличаване на нивото на кортизол в организма.

Усмивката прави жените по-привлекателни, отколкото гримът. Според последните проучвания, 70% от мъжете смятат, че усмихнатите жени са по-привлекателни от онези с грим.

iStock/Getty Images

Интересното е, че този факт не се отнася за мъжете – незнайно защо жените предпочитат мъжът да бъде тъмнокос, а не усмихнат, според изследване на Американското сдружение на психолозите.
БГНЕС