Светофар на калориите въвеждат в Нова Зеландия
Светофар на калориите въвеждат в Нова Зеландия / netinfo
В Нова Зеландия предстои появата на "светофар", който да "регулира" съдържанието на мазнини в хранителните продукти и количеството сол и захар в тях, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Измислен е от парламентарната комисия за здравеопазване като мярка за борба с тревожещото законодателите излишно тегло на техните съотечественици. От него в момента са обременени над половината от четирите милиона новозеландци. И децата вървят по стъпките на родителите си – една трета от подрастващото поколение са си направо охранени дебеланчета. Затова законодателите решиха да задължат производителите да поставят етикети със съдържанието на продуктите.

Зелен цвят ще има върху онези, които не заплашват с количеството калории и не карат шивача след поглед към фигурата на клиента си да пита: "А къде да направя талията?". Жълтият цвят ще бъде неутрален – в храната има белтъчини, мазнини и въглехидрати, но в нормални количества. Потребителите обаче все пак трябва да внимават с тях.

А червеният цвят е явен сигнал за бедствие. Наблягащите на тези продукти рискуват да се сдобият с доста излишни килограми. Същевременно "светофарът" върху хранителните продукти ще препоръчва на потребителите колко често да консумират предлаганите лакомства. Да речем тортите и шоколадчетата с червена маркировка - само на празник. Пицата – от време на време, а киселото мляко със зелен знак – ако искаш всеки ден.