Свети реликви съхраняват църква и джамия
Свети реликви съхраняват църква и джамия / netinfo

Дървена частица от Божия кръст и косъм от брадата на пророка Мохамед се съхраняват в храма "Успение Богородично" и в джамията в Кърджали.

Откритата при археологически разкопки в манастира "Св. Архангел Михаил" край Перперикон частица от Божия кръст е поставена в осветена мощехранителница. След литийно шествие тя бе внесена в църквата през декември 2002 година.

Косъм, за който се твърди, че е от брадата на пророка Мохамед, се пази в централната джамия на града. Местните хора наричат реликвата "Сакал шериф", което в превод означава "свещена брада". Знае се, че е донесена тук от Видин, след като градът е освободен от турско владичество.

Реликвата се съхранява завита в около 50 кърпи зад дървена врата в ниша на една от каменните стени на джамията "Сакал шериф". Самият косъм е поставен в кръгла дървена кутийка, чийто капак представлява изпъкнало стъкло. Дълъг е 5-6 сантиметра и е оранжев на цвят.

Кутийката се вади пред богомолците за поклонение веднъж годишно преди големия мюсюлмански празник Рамазан байрам. Тогава те търкат лицата си в капака за здраве и за да засвидетелстват вярата си в Аллах и Пророка.