/ iStock/Getty Images
Редовните малки порции годжи бери могат да помогнат да бъде предотвратена или забавена възрастовата макулна дегенерация у здравите хора на средна възраст, съобщи Физ.орг.

Тази болест е водещата причина за ослепяване сред възрастните хора. Тя засяга 170 милиона души по света.

Рандомизираното изследване е извършено от специалисти на Университета на Калифорния в Дейвис. Те са работили с 13 здрави доброволци на възраст от 45 до 65 години, които са хапвали по шепа - 28 гр годжи бери пет пъти седмично 90 дена. Това увеличило защитните пигменти в очите им. За разлика от тях 14 доброволци, които приемали добавка за здрави очи през същия период, не показали такова увеличение.

Увеличилите се пигменти лутеин и зеаксантин филтрират вредната синя светлина и така осигуряват защита. И двата предпазват очите при остаряване.

"Лутеинът и зеаксантинът са като слънчев филтър за очите" обясни ръководителят на изследването Сян Ли. - Колкото повече се съдържат в ретината, толкова по-голяма е защитата. Изследването ни показа, че в нормалните здрави очи тези оптични пигменти могат да бъдат увеличени с дневна порция годжи бери."

Въпреки че резултатите са много насърчаващи, учените обръщат внимание, че изследването е малко по обхват.
БТА