Студент-двойкаджия е в основата на войната в Ирак
Студент-двойкаджия е в основата на войната в Ирак / netinfo

Американската телевизия Си Би Ес публикува името на иракчанина, чиито думи са били ключови при вземането на решението за нахлуването на американската армия в Ирак.

Тя подготвя 60-минутно предаване за иракския бежанец Рафид Ахмед Алван. Журналистите твърдят, че за да получи убежище в Германия той се определил като висококвалифициран експерт по химическо оръжие и на твърденията му, че Саддам Хюсеин разполага с подвижни химически лаборатории, вярвали дори след нахлуването в Ирак през 2003 г.

При журналистическо разследване обаче станало ясно, че в университета той имал слаби оценки по химия и че е бил под заплаха да бъде арестуван заради подозрения, че краде в телевизионната компания в Багдад, където работел. Предаването ще бъде показано в неделя, но според информация, публикувана на сайта на телевизията, се казва, че Алван се оказал „не специалист по химични технологии, а студент-двойкаджия, лъжец и крадец“.

Според сведенията на Си Би Ес Рафид Ахмед Алван живее в момента в Германия под друго име. В програмата се цитират думите на бивш служител на ЦРУ, който казва, че Алван „се опитал всъщност да получи основания за германско поданство, опитвайки се да надхитри системата“. Германското разузнаване е предупредило САЩ с писмо, че не разполага с възможности да потвърди сведенията на Алван.

Въпреки това предоставената от беглеца информация била използвана в изказване в ООН на Колин Пауъл, по онова време американски държавен секретар, в което той обосновавал необходимостта от военна операция в Ирак, посочва БГНЕС. Според твърденията на журналистите от Си Би Ес бившият директор на ЦРУ Джордж Тенет дори не погледнал писмото на немските разузнавачи.

Според авторите на предаването лъжата била разкрита, когато служители на ЦРУ предоставили на иракчанина улики, противоречащи на показанията му.