Строят джамия, копираща проект на Джото
Строят джамия, копираща проект на Джото / снимка: sxc.hu

Лидер на мюсюлманската общност във Флоренция се готви да представи на общинските власти проект за строителство на джамия в стила на класическата архитектура на града и с минарета, копиращи кулата с камбанария на Флорентинската катедрала, проектирана от един от първите творци от периода на Ренесанса - Джото, съобщи Ройтерс.

Във Флоренция в момента живеят около 30 000 мюсюлмани, посочва агенцията.

„Историята на исляма показва, че мюсюлманите се опитват да възприемат архитектурата на местата, където те отиват да живеят", заявил местният имам Изедин Елзир. „Нашата идея е да построим във Флоренция джамия, която включва както ислямския, така и местния архитектурен стил", твърди имамът, който е и председател на Съюза на ислямските общности в Италия.

Архитект на джамията е италианецът Давид Наполитано. Според него идейният проект вече бил получил одобрението дори на някои християнски общности в града. Характерна черта на проекта е комбинацията от бял и зелен мрамор на външната облицовка, която се среща при някои от най-известните катедрали и средновековни здания във Флоренция, уточнява БТА.

Срещу проекта се обявяват лидери на местните структури на Северната лига, които настояват, че строителството на джамии е фактор, който дестабилизира обществото, и предлагат проектът да бъде предложен за гласуване на референдум.