Стотици наблюдаваха феномена на зеления лъч в катедралата в Страсбург
Стотици наблюдаваха феномена на зеления лъч в катедралата в Страсбург / netinfo

В Страсбург няколкостотин души наблюдаваха вчера уникален феномен, който се появява само два пъти в годината.

В дните на есенното и пролетното равноденствие зелен лъч, който тръгва от витраж в градската катедрала, осветява готическата статуя на Исус. Прочутият лъч се появи над свода на каменната статуя на Христос в 12,38 часа, след това освети лицето на Исус, спускайки се надолу. Зрелището продължи 20 минути под възхитените възгласи на публиката.

Явлението, което във Франция е прието като асоциация с идването на пролетта, може да бъде наблюдавано през цялата следваща седмица, но всеки ден лъчът ще се появява малко по-ниско. През тази година в катедралата в Страсбург се събраха около 300 души. Някои от тях дойдоха от Швейцария и Германия, специално за да видят необикновеното явление със собствените си очи. Лъчът тръгва от витраж, датиран в 1876 г и изобразяващ Юда.

Феноменът на зеления лъч е открит през 1972 г. от математика и инженера Морис Розар. Църковните служители смятат, че появата на лъча е “абсолютно случайна”. “В църквите често могат да бъдат наблюдавани явления, свързани с пречупването на светлината и играта на витражите. В това няма нищо свръхестествено”, казва един от църковните служители Мишел Боли.

Розар обаче твърди обратното. Според него творците на витража съзнателно са зашифровали по този начин послание към бъдните поколения, което той се опитва да разкрие. “Проблемът е в това, че няма открити никакви писмени потвърждения, които да обясняват смисъла на лъча. Това е като шифъра на Леонардо, всеки вижда в него онова, което желае да види”, казва математикът и се радва на факта, че с всяка изминала година феноменът предизвиква все по-големия интерес на публиката и медиите.