Стотици испанци си поделиха печалби за 2,2 млрд. евро
Стотици испанци си поделиха печалби за 2,2 млрд. евро / снимка: БГНЕС

Най-голямата лотария в света - испанската "Ел Гордо" - раздаде печалби на обща сума 2,2 милиарда евро, предаде Ройтерс. Коледната лотария, съществуваща в страната от 1812 година, е направена така, че възможно най-много хора да ударят печалби преди празниците.

Най-голямата спечелена сума тази година възлизаше на 3 милиона евро - за печеливши бяха изтеглени билети със сериен номер 06381. Билетите се продават в серии по 10 и само този, който плати 200 евро за всички 10 билета, получава цялата награда.

Най-много печеливши билети са били купени от жителите на град Нава в северозападната автономна област Астурия. Печеливши билети са били купени и в традиционно имащия късмет град Сорт (късмет) в Каталония, чиято слава го е превърнала в популярно място за купуване на лотарийни билети.

По време на тегленето на лотарията, продължило три часа и половина, животът в Испания замря, докато деца от мадридско училище обявяваха пеейки печелившите числа и печалбите на специална церемония.

БТА информира, че тази година жителите на Испания са похарчили общо 2,87 милиарда евро за лотарийни билети - с 5,7 процента повече от миналата година. 70 % от приходите са изплащани като награди. През 2006 година едни от най-продаваните билети са били тези със сериен номер 22105 - датата, на която Фернандо Алонсо стана шампион на Формула 1 за втора поредна година.