Стоенето забавя стареенето
Стоенето забавя стареенето / Thinkstock/Getty Images

Най-доброто средство за дълголетие е да стоим прави, защото това удължава теломерите - крайчетата на хромозомите, които защитават генетичния код, твърдят шведски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Екипът на проф. Маи.Лис Хелениус от университетската болница "Каролинска" установи, че продължителното заседяване скъсява теломерите, а това се свързва с преждевременно остаряване, болести, ранна смърт. Затова най-добрият начин да предпазим своята ДНК от остаряване, е да стоим далече от столовете и канапетата.

Спортът обаче няма значение за дължината на теломерите."В много държави спортуващите се увеличават, но в същото време хората прекарват повече време седнали. Нараства загрижеността, че не само ниската физическа активност, но и седенето и заседналият начин на живот са значима опасност за здравето в наше време. Според нас намаляването на времето, което прекарваме седнали, е по-важно за здравето на възрастните от увеличаването на времето за движение", казва проф. Хелениус.

Шведските учени са работили с 49 60-годишни хора със заседнал начин на живот, като са измерили дължината на теломерите в кръвните им клетки. Половината от тях участвали в шестмесечна програма за гимнастика. Физическата активност била преценена по дневниците им и с педометри. Допълнителни въпросници уточнили времето, което всички прекарват седнали и прави.

Резултатите показват, че колкото по-малко време хората прекарвали седнали, толкова теломерите им били по-дълги, а оттам и шансовете им да живеят по-дълго.

Източник: БТА