Стиви Уондър получи орден, с който е удостоен преди 30 години
Стиви Уондър получи орден, с който е удостоен преди 30 години / снимка: БГНЕС

След близо 30 години Стиви Уондър получи медала, полагащ му се като носител на престижния френски Национален орден на изкуствата и литературата, предаде Асошиейтед прес.

Уондър посети френската столица, за да изнесе концерт и да бъде почетен на днешната церемония за връчване на най-важните френски музикални награди. "Всичко това в един ден, направо е твърде много за мен. Останах без дъх", каза изпълнителят.

"Просто трябва да кажа "обичаме ви", заяви френският министър на културата Фредерик Митеран, говорейки от името на французите.

През 1981 г. тогавашният министър на културата даде на Уондър званието Командор на Ордена на изкуствата и литературата. Официални лица обясниха, че музикантът получава самия медал едва сега заради проблеми със съгласуването на графиците.

Орденът се присъжда от френското министерство на културата за постижения и принос към изкуството и литературата във Франция и по целия свят, пише БТА.

Музикантът посвети ордена на своята майка, починала през 2006 г., заедно с която за първи път посещава Париж през 60-те години, допълва ДПА.