Статуята на свободата е отворена за посещения
Статуята на свободата е отворена за посещения / снимкa: БГНЕС

Главата на Статуята на свободата в пристанището на Ню Йорк бе отворена за посещения днес по случай националния празник на САЩ, съобщи БГНЕС. Достъпът до нея бе преустановен след атентатите от 11 септември 2001 г.

По тридесет души на час могат да се изкачат по тясното вито стълбище, което води до короната. Щастливите посетители през този първи ден бяха изтеглени с жребий, предава АФП.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, губернаторът на щата Дейвид Патерсън и заместник-министърът на вътрешната сигурност Джейн Хол Лут присъстваха на официалната церемония на остров Либърти, южно от Манхатън.

„Статуята представлява надеждата. Тя устоя на войните, тя устоя на атентатите от 11 септември", заяви губернатор Патерсън.

Кметът Блумбърг благодари на Франция за най-прекрасния подарък, който краси специалните връзки между двете страни.

Свободата, озаряваща света, е създадена в Париж от френския скулптор Фредерик-Огюст Бартолди, а вътрешната й структура е дело на инженера Густав Айфел, създател на Айфеловата кула. Тя е подарена на САЩ от Франция през 1886 г. До короната на статуята се стига по стесняваща се към върха стълба със 168 стъпала. Достъпът бе забранен по съображения за сигурност след атентатите срещу Световния търговски център.