Станка Калчева е Фрида Кало в Младежкия театър
Станка Калчева е Фрида Кало в Младежкия театър / Илиян Ружин
Станка Калчева е Фрида Кало в Младежкия театър
33156
Станка Калчева е Фрида Кало в Младежкия театър
  • Станка Калчева е Фрида Кало в Младежкия театър

Част от живота на художничката Фрида Кало ще бъде пресъздаден на камерната сцена на Младежкия театър. В ролята на прочутата мексиканка влиза актрисата Станка Калчева. Пиесата "Фрида" е на сръбската писателка Саня Домазет, която се очаква да пристигне за премиерата на спектакъла на 4 октомври. Постановката е на младия режисьор Веселин Димов. В него участват още Цветан Даскалов като съпруга на Фрида Диего Ривера и Малин Кръстев като любовника й Лев Троцки.

Преди три години режисьорът Веселин Димов попада на пиесата за Фрида и тя веднага обсебва съзнанието му. След като урежда правата, започва да я предлага на различни столични театри, но удря на камък, по различни причини. Едва в началото на тази година ръководството на Младежкия театър казва "да" на проекта. И тогава режисьорът избира за главната роля Станка Калчева. За мнозина приликата й с мексиканската художничка е поразителна.

Станка Калчева е Фрида Кало в Младежкия театър
netinfo


Станка Калчева: „Когато разбрах, че ще играя Фрида, си спомних за една моя чернобяла снимка от студентските години, където наистина приликата е стряскаща. Но проблемът тук е много по-сериозен. Проблемът е да стигнеш до начина, по който тази жена приема и реагира на света. Да разбереш каква е".

А да разбереш каква е Фрида Кало е задача сложна, защото тя е една от най-противоречивите жени на 20-ти век. Когато е на 18 години преживява жестока катастрофа в трамвай. Железен прът пронизва тялото й. Натрошава гръбначния й стълб, счупва таза й, разкъсва утробата й. За да бъде спасена претърпява повече от 20 операции. Заради непрестанните болки се пристрастява към болкоуспокояващите. На 22 Фрида се омъжва за художника Диего Ривера. По собствените й думи той е втората голяма катастрофа в живота й.

Станка Калчева е Фрида Кало в Младежкия театър
netinfo


Станка Калчева: „Най-силното нещо, което мен лично не ми дава мира, е как се живее с такава страст? С такава страст към живота, при положение, че си прикован от болката. Болката във всеки един аспект. И физическа, и емоционална. Каква сила трябва да има човек, за да даде отпор на всичко това? В крайна сметка, не знам дали съм права, но аз стигнах до следното заключение: че тя е превърнала болката в причина за живеене. Много е абсурдно. Но как въпреки всичко, въпреки болката, ти го преодоляваш и го превръщаш в изкуство? В картините й има такъв живот, такава страст, че там някъде ти онемяваш. Там е излят, изсипан й е просто с цветовете целия живот".

В пиесата каква е Фрида? Коя част от живота й е разказана в нея?

Станка Калчева: „Аз също си задавах този въпрос много често и сега вече на финалната права си казах, че ще е чудесно, ако хората, които са запознати с живота на Фрида, гледат пиесата и разпознаят определени моменти от него. Ще е чудесно и ако хората, които нищо не знаят за нея, проявят любопитство. Да им стане интересна личността. Да разкажеш нещо за тази жена само по себе си е едно голямо предизвикателство и си заслужава".

Станка Калчева е Фрида Кало в Младежкия театър
netinfo