Сталоун със специална награда във Венеция
Сталоун със специална награда във Венеция / Sofia Photo Agency

Американският актьор и режисьор Силвестър Сталоун ще получи специалната награда "Да живее кинаджията" на кинофестивала във Венеция през септември, съобщиха организаторите на фестивала, цитирани от АФП.

Наградата се връчва на "един изключително оригинален и изпълнен с нежност режисьор, дори когато пролива кръв", който "изследва най-светлите и най-мрачните зони на американската мечта", се казва в комюникето на организаторите.

"Винаги съм си мечтал да получа награда на венецианската Мостра. Сега, когато тя се сбъдна, трябва да кажа, усилията си струваха", заяви легендарният актьор, изиграл запомнящите се образи на Роки и Рамбо. На церемонията по връчването на наградата, която ще се състои по време на закриването на фестивала, ще бъдат показани откъси от новия филм, в който Силвестър Сталоун се изявява като сценарист, режисьор и актьор - "The Expendables", отбелязва БГНЕС.

Носители на наградата, "посветена на личност, оставила следа в съвременното кино", са били японецът Такеши Китано, иранецът Абас Киаростами и французойката Агнес Варда.