Сталин е велик вожд за близо една трета от украинците
Сталин е велик вожд за близо една трета от украинците / БГНЕС, архив

Близо една трета от украинците определят Йосиф Сталин като "велик вожд". Това е мнението на 29,6% от анкетираните, сочат публикувани днес данни от социологическо допитване, проведено от фонда "Демократична инициатива" и Киевския международен институт по социология.

Проучването се е провело от 4 до 19 август сред 2040 анкетирани на възраст над 18 години в 110 населени места от всички области в страната. То не е обхнавало териториите Донбас и Крим, които не са под контрола на правителството в Киев. Статистическата грешка не надвишава 2,3% от анкетираните.

Десетки билбордове, възхваляващи Сталин, се появиха в руски град

Украинския политолог Кост Бондаренко обяснява високото ниво на симпатии към съветския вожд с това, че Украйна е "продукт на съветската епоха".

"Сталин не олицетворява само глада и репресиите. Той също така започва украинизацията между 20-те и 40-те години. По негово време има спечелена война и се стига до обединението на Източна и Западна Украйна през 1939 г.", заяви политологът пред "Вести".

Освен това "сега Украйна има награди за силна ръка и рано или късно може да настъпи диктатура", смята Бондаренко. По думите му до това ще се стигне, ако властите в страната не намерят изход от все по-усложняващата се ситуация в Украйна.

Източник: БГНЕС