/ iStock/Getty Images
Животно с размерите на Американска черна мечка, което е бродило в праисторическа Австралия преди 25 милиона години, е класифицирано като представител на нов вид двуутробни - 47 години след откриването на костите му, съобщават Ройтерс и ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънтифик рипортс".

Палеонтолозите се натъкват на частичен скелет от загадъчния екземпляр при разкопки на пресъхнало солено езеро в Южна Австралия през 1973 г. Сега древното създание е идентифицирано като гигантски изчезнал сродник на съвременните вомбати. То обаче до такава степен се различава от тях, че учените го причисляват към ново семейство.
 

Представителите на вида, наречен Mukupirna nambensis, са били четири пъти по-едри от днешните вомбати. Теглото им е достигало до 150 килограма.

"Направеният анализ показва, че макар да е най-тясно свързан с вомбатите, Mukupirna nambensis е бил толкова различен от тях и другите двуутробни, че трябва да бъде причислен към уникално семейство", пишат изследователите.
 

Древният гигант е приличал на вомбат, но е бил с по-малка глава, по-дълги и не толкова яки крайници и по-дълга опашка, и се е хранил с растения и кореноплодни. Подобно на съвременните си "братовчеди" е бил добър копач, но за разлика от тях не се е криел в дупки.
БТА