/ ThinkStock/Getty Images
Използването на антисептици не изключва редовното измиване на ръцете със сапун за успешната борба с разпространението на COVID-19, предава ТАСС.

Агенцията цитира препоръките на Олга Квасова от епидемиологичната служба на руския регулатор Росспотребнадзор.

"За успешната борба с разпространението на коронавирусната инфекция е необходимо да се мият ръцете със сапун и да се обработват с антисептик за ръце. Не трябва да се изключва нито една от двете обработки", съветва Олга Квасова.

По нейните думи измиването на ръцете със сапун позволява да се отделят мръсотията и микроорганизмите, а антисептикът обеззаразява кожата. Когато няма възможност за измиване на ръцете, трябва да се използва достъпен способ за дезинфекция.

"Когато се завръщаме от улицата, при заемането на работното място, преди хранене, след посещение на тоалетната - винаги трябва да се мият ръцете. А когато не сме си у дома, например в обществения транспорт, в магазина, в офиса, обработвайте ръцете с антисептик", казва Квасова. Тя даде своите препоръки във връзка с 15 октомври, Световния ден на чистите ръце, който се отбелязва от 2008 година.
БТА