Средство срещу пушенето действа и против алкохолизъм
Средство срещу пушенето действа и против алкохолизъм / netinfo

Наскоро утвърдено средство против тютюнопушене може да служи и срещу алкохолизъм, сочи изследване на учени от университета в Сан Франциско. Варениклин се произвежда в лабораториите Pfizer и е одобрено като медикамент за отказване от тютюнопушенето в САЩ и Европа от 2006 г.

Той предизвиква намаляване на пушенето, като действа върху рецептори в мозъка, които освобождават допамин. Самият допамин е веществото, което дава чувството за удоволстние при пушене. Учените от екипа, отбелязвайки, че много часто алкохол и цигари вървят заедно, поискали да установят дали той не действа и срещу пиенето.

Учените тествали ефекта на Варениклин-а /известен в САЩ под търговското име "Chantix" и като "Champix" в Европа върху лабораторни плъхове , консумиращи големи количества етанол дълго време. Те са установили, че при постоянно приемане на медикамента плъховете проявяват много по-малък интерес към алкохола. Учените са открили също, че когато спрат да дават Варениклин на плъховете, консумацията им на етанол е по-малка от преди.