Спрей спира конфликтите в двойката
Спрей спира конфликтите в двойката / www.sxc.hu

Учени създадоха назален спрей, съдържащ хормон, който помага за помиряването на спорещите партньори, съобщава БГНЕС.

Изследването им показало, че вдишването на спрея, съдържащ окситоцин, успокоява жените и ги прави по-приятелски настроени, а мъжете - по-чувствителни и позитивни по време на спорове. Окситоцинът, който е известен като "хормона на прегръдката", се произвежда по естествен път в тялото и играе роля в секса, сексуалното привличане и доверието.

Той се освобождава в кръвта по време на бременност, стимулирайки производството на мляко в гърдите, и навлиза в мозъка по време на кърмене, като помага на майката и бебето да изградят връзка. Учените изследвали как хормонът се отразява на стреса и автономната нервна система по време на спорове между партньорите.

При спор се регистрирали повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане. 47 двойки на възраст между 20 и 50 години участвали в експеримента на Цюрихския университет. Те били или женени, или живеели заедно поне от една година. Двойките избрали тема, която предизвиквала конфликт във връзката, след което им били направени пет впръсквания в носа от спрея, съдържащ окситоцин, или от плацебо. След 45 минути те били оставени сами в стая и снимани да разговарят по спорния въпрос.

Изследователите наблюдавали участниците, като взели проби от слюнката им, за да анализират съставките, показващи как работи нервната система. Те установили, че в сравнение с двойките, които взели плацебо, жените, вдишали спрея с окситоцин, били по-приятелски настроени и не толкова придирчиви, а мъжете били по-позитивни и било по-вероятно да проявят разбиране. Регистриран бил спад в дейността на нервната система на жените, докато в тази на мъжете се наблюдавал растеж.

Според изследователите жените са склонни да проявяват претенции по-често, а мъжете обикновено заемат отбранителна позиция. Според проф. Кавита Ведхара от университета в Нотингам изследването показало, че окситоцинът намалява "емоционалната и физическа възбуда при жените след вербален конфликт", а при мъжете се случва точно обратното.

Преди време учени установиха, че либидото на мъжете се подобрява, когато вдишат спрей, съдържащ окситоцин. Учени от Калифорния съобщиха, че женен мъж, който вдишва спрея два пъти на ден, значително подобрява представянето си в секса.