Списание „Тайм” определи Обама за личност на годината
Списание „Тайм” определи Обама за личност на годината / снимка: БГНЕС

Новоизбраният американски президент Барак Обама беше определен за „личност на годината“ от списание „Тайм“. След него се нареждат американският министър на финансите Хенри Полсън и френският президент Никола Саркози, съобщава ИТАР-ТАСС. Почетното звание се присъжда всеки декември на човек или група хора, оказали, според американския седмичник, най-голямо влияние върху световните събития през годината.

„Новоизбраният президент е личността на годината на „Тайм“ заради решителността му да начертае едно амбициозно бъдеще в този мрачен период и заради способността му да покаже качества, които дават надежда на американците, че той може да го постигне“, коментира изданието. Сенаторът демократ Обама удържа на президентските избори през ноември внушителна победа над съперника си републиканец Джон Маккейн и стана първият чернокож президент в историята на САЩ, а сега американците с внимание следят как той формира бъдещото си правителство, пише още „Тайм”.

Американският министър на финансите Хенри Полсън, автор на колосалния план от 700 милиарда долара за спасяването на изпадналата в криза американска финансова система, е на второ място в класацията на „Тайм“. Той е следван от френския президент Никола Саркози, бившата кандидатка за вицепрезидент на Републиканската партия Сара Пейлин и китайският режисьор Чжан Имоу, режисирал церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри в Пекин.

Сред останалите кандидати за "титлата" на "Тайм" за тази година бе бившата първа дама Хилари Клинтън, грузинският президент Михаил Саакашвили, държавният глава на Зимбабве Робърт Мугабе и звездата на Олимпийските игри в Пекин – американския плувец Майкъл Фелпс, допълва ИТАР-ТАСС.

За личност на 2007 г. "Тайм" избра тогавашния руски президент сега премиер Владимир Путин.