/ iStock/Getty Images
Американската частна компания "Спейс екс" изстреля поредната група с 60 микроспътника "Старлинк" с помощта на ракетата-носител "Фалкон-9", съобщи сайтът на корпорацията.

В него се предаваше на живо стартът от космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида. Първата степен на носителя е използвана и по-рано при четири предишни изстрелвания. Сътрудниците на компанията и този път успяха да върнат невредим този елемент на "Фалкон-9" на специализираната плаващата платформа в Атлантическия океан. Това стана около девет минути след старта на ракетата. Технологията за многократна употреба позволява на компанията значително да намали разходите си за космическите стартове.

От "Спейс екс" планираха в четвъртък да изведат в орбита две групи микроспътници "Старлинк" с интервал от четири часа. Но на по-късен етап компанията реши вторият старт да бъде даден на 5 февруари.

http://#SpaceX launches within just a few hours of each other tomorrow morning! 🚀 https://t.co/nmaXRN77h7

 

— Space Florida (@SpaceFlorida) February 3, 2021

Мрежата "Старлинк" трябва да осигури достъп до интернет на ползватели навсякъде на планетата, включително в труднодостъпните и слабонаселени региони при скорост 1 гигабит в секунда по стандартите на 5G. За целта компанията възнамерява да разположи в орбита 11 хиляди спътника, като въвеждането им в експлоатация възлиза на 10 милиарда долара.
На първо време "Спейс Екс" планира да осигури високоскоростен достъп до интернет за южните щати на САЩ.
БТА