Служби за спешна помощ и доброволци в Окланд, Нова Зеландия се опитват да спасят осем делфина, блокирани на един от плажовете на града, съобщава новинарският портал „Стаф“, цитиран от ТАСС.

Открити са  общо 10 бозайници. „Десет делфина бяха заседнали на плиткото, в мокър пясък и тиня. Най-малко два от тях вече са умрели“, каза Наташа Белески, говорител на местния отдел за опазване на природата, цитиран от портала.

В момента спасителната операция се провежда от рейнджъри, брегова охрана, доброволци и жители на града, които са пристигнали на място, за да помогнат на делфините. За заседналите бозайници са изкопани ями, които редовно се пълнят с вода. Използват се и мокри кърпи и чаршафи, за да не изсъхне кожата им.

Глобалното затопляне силно застрашава делфините
 
Специалисти от отдела, координиращи работата на спасителния екип, са потърсили помощта на ветеринари на мястото на инцидента. „Те ще направят оценка на местопроизшествието и ще проверят здравословния статус на всяко животно. На базата на техните данни ще съставим план за по-нататъшни действия“, обяснява Белески.
 
БТА