Спанакът е отличен антиоксидант, който прочиства организма и е изключително подходящ за здравето в преходните месеци от зимата към пролетта. Растението съдържа високо количество витамини A, C и K, фолиева киселина, минерали като калций и магнезий, както фибри и бетакаротин. То неутрализира свободните радикали, молекулите, които засилват стареенето, съобщава zdrave.log.bg.
Спанак се препоръчва срещу рак, сърдечни заболявания и инфаркт, затлъстяване и остеопороза. Полезен е за мозъка и за зрението. Прясноизтискан сок от него с целина и грейпфрут се пие при язва.
Освен традиционното приготвяне на супа списание Woman's Health дава още няколко оригинални идеи как да включим любимата храна на анимационния герой Попай Моряка в менюто:
- да заменим в салатата марулята със спанак, а листата му да ги слагаме в сандвичи;
- спанакът е вкусен - запечен на скара с чесън, зехтин и ядки;
- при сервиране на ориз или спагети да сложим в чинията подложка от листа на спанак;
- нарязан спанак върви с кофичка нискомаслено мляко;
- препоръчва се и спанак, поръсен на всяко ястие като подправка.