Илон Мъск
Илон Мъск / БГНЕС
SpaceX на Илон Мъск планира да инвестира 15 млрд. долара във Виетнам, съобщи официалната информационна агенция в страната. Виетнам се опитва да повиши привлекателността си като инвестиционна дестинация за най-големите компании в света.

По време на визита си в Ню Йорк тази седмица президентът на страната То Лем се е срещнал с Тим Хюз от SpaceX, който е казал, че „високо цени“ потенциала на Виетнам за „сателитния интернет план“ на компанията, предаде VNA, цитирана от АФП.

Правителството „обмисля инвестиционното предложение“, обяви Лем.

Хюз – старши вицепрезидент по глобалните бизнес и правителствени въпроси в SpaceX – е заявил, че фирмата цели да инжектира 15 млрд. долара в страната в близко бъдеще.

Ханой е помолил SpaceX „тясно да се координира с релевантните виетнамски агенции и партньори за приключване на инвестиционните процедури“.
Комунистически Виетнам, който за дълго време беше евтина дестинация за производство на дрехи, обувки и мебели, се стреми към бързо изкачване в глобалната верига за доставки. Лем проведе срещи с шефове от Google, Apple, Meta и IT фирмата Supermicro по време на посещението си в Ню Йорк.

Американски и виетнамски бизнеси подписаха редица сделки по време на това пътуване, включително в областта на полупроводниците, изкуствения интелект (ИИ) и авиацията.

Каран Бхатия от Google, който ръководи правителствените въпроси и публичната политика, е казал на Лем, че технологичната фирма желае повече изследвания и сътрудничество с Виетнам при разработването на ИИ и киберсигурност.

Лем заяви, че приветства предложението на Google, подчертавайки, че би донесло практически ползи и за двете страни.

Лем също се срещна с президента Джо Байдън по време на Общото събрание на ООН, две години след като двете държави сключиха сделка за задълбочаване на отношенията и сътрудничеството в областта на стратегическите доставки в условията на нарастваща конкуренция от страна на Китай.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС