„Сотбис” показва предтържна изложба
„Сотбис” показва предтържна изложба / снимка: БГНЕС, архив

В Москва се състоя изложба на аукционната къща Сотбис с платна на световни художници, които през ноември и декември ще бъдат предложени на търг в Лондон и Ню Йорк.

В Руската академия на изобразителните изкуства са показани общо 40 картини, сред които на Питър Рубенс, Пабло Пикасо, Хуан Миро, Пол Гоген, Алберто Джакомети, Валентин Серов, Роберт Фалкао и други. Общата им цена достига 200 млн. долара.

Организаторите на изложбата от Сотбис отбелязват значителния ръст на интерес от руски колекционери към платната на италианските пейзажисти от 17-18 век и към изкуството на викторианската епоха. През последните три години броят на участниците в тези търгове се е увеличил с една трета, а броят на купувачите един и половина пъти.

Сегашната изложба е руски рекорд за аукционната къща, отбеляза генералният директор на „Сотбис” в Русия Михаил Каменски. По думите миналата година купувачите от Русия се увеличили с 33%.

Една от най-скъпите творби скулптурата на Алберто Джакомети „Голямата глава на Диего”, създадена през 1955 г. оценена за 35-50 млн. долара. Представена е и „Женската глава” на Пабло Пикасо от 1935 г. - тя е оценена на 20-30 млн. долара. Показано е и платното на Пол Гоген „Бретонското момче и гъсока” от 1889 г., оценено за 6-8 млн. долара. Абстрактната картина на Хуан Миро „Щастието да обичаш моята брюнетка” ще се предлага за 9-12 млн. долара.