Кинокомпанията "Фудълс прадъкшън" бе осъдена тази седмица да плати 1,6 милиона британски лири глоба заради инцидента с Харисън Форд на снимачната площадка на филма "Междузвездни войни: Силата се пробужда", предаде Франс прес.

Харисън Форд в болница след инцидент на снимачната площадка

Тогава актьорът получи фрактура на левия крак. Харисън Форд бе блъснат от хидравлична врата на снимачната площадка, пресъздаваща космическия кораб "Милениъм фолкън" на неговия персонаж Хан Соло, в студиата "Пайнууд", близо до Лондон, на 12 юни 2014 г.

От "Фудълс прадъкшън" със седалище в Лондон - филиала на студиата "Дисни", признаха, че е имало пропуски в мерките за сигурност. Съдът в Ейлсбъри, недалеч от Лондон, обаче, бе преди всичко възмутен, че кинокомпанията не е предупредила актьора за евентуалните рискове.

"Междузвездни войни: Силата се пробужда" - седмият филм от космическата сага, донесе над 2 милиарда долара приходи от прожекции в целия свят.

Харисън Форд – най-доходоносният актьор в историята на американското кино

Макар и със солидно обезщетение Харисън Форд се нареди сред актьорите, пострадали на снимачната площадка. Нашумелият инцидентът с него не е единствен. Интересен е разказът на актрисата Айла Фишър за неприятна ситуация по време на снимките на филма "Зрителна измама". Тогава тя е била заклещена под водата за три минути. "Давех се и никой не го разбра. Екипът си мислеше, че това е част от сценария и всичко е игра", спомня си тя.

Пет знаменитости, спасили човешки живот (СНИМКИ/ВИДЕО)

По време на снимките на третата част на филма "Лабиринтът" актьорът Дилън О'Брайън пострада при инцидент с лек автомобил.

Да играеш трудните сцени без каскадьор е похвално, но кой би предположил, че ще се нуждаеш от дубльор, когато затваряш вратата, както се случи с Харисън Форд.

снимка: Gulliver/Getty Images