Софийският зоопарк - тогава и сега
Софийският зоопарк - тогава и сега / снимка: DarikNews.bg
Софийският зоопарк - тогава и сега
55701
Софийският зоопарк - тогава и сега
  • Софийският зоопарк - тогава и сега

Вероятно малко от вас знаят за старата зоологическа градина, която се е намирала в самия център на София. Тя е била разположена на северния бряг на Перловската река в продължение на цели 90 години. За това почти цяло столетие зоопаркът се превръща в една от най-емблематичните забележителности на София.

Софийският зоопарк е основан през 1888 година от цар Фердинанд в двора на Царския дворец - или днешната Национална галерия, намираща се на Жълтите павета. Първоначално в нея има основно птици, тъй като царят е голям техен любител. Постепенно в зоопарка са докарани елени, лъвове, мечки и много бързо теренът се оказва недостатъчен.

Поради тази причина зоопаркът е преместен в градинката, където днес се намира паметника на Съветската армия - тогава тя е била ботаническа градина, разположена извън пределите на разрастващата се столица. Заемала е площ не по-голяма от днешния Националния стадион Васил Левски, намиращ се в непосредствена близост до нея. Зоологическата градина остава на това място до началото на 80-те години, когато теренът отново се оказва прекалено малък и тя отново е преместена.

Какво е да прекарваш ежедневието си на фона на воя на слона, рева на тигъра и смеха на маймуните?

"Виждахме слона от моя балкон. Като деца почти всеки ден ходехме в зоопарка. Имахме познат на портала, който ни пускаше всеки ден. Беше много хубаво, макар че при дъждовно време имаше една не много приятна миризма, разказва за спомените си Боряна Сапарева.

"Много хубава градина беше. Имаше много дървета, сега вече ги няма. Освен това чувахме животните, сутрин ни будеха лъвове, маймуни, птици, допълва детските спомени Димитър Иванов.

Към днешна дата Софийският зоопарк се намира на ул. Сребърна в кв. "Хладилника". Той е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Заема площ от повече от 360 декара, а посетителите му могат да видят много екзотични животни, както и такива, които са характерни за българските земи.